Bolest analnih vrećica

//Bolest analnih vrećica

Bolest analnih vrećica

Bolest analnih vrećicaŠTO SU TO ANALNE VREĆICE?
Analne vrećice su spremišta izlučevina analnih žlijezdi koje se nalaze postrance od čmara. Sadrže tekuću izlučevinu koju proizvode analne žlijezde (čmarne žlijezde) i koja je u zdravih životinja blijedo žuto smeđe do sive boje. Sadržaj iz vrećice normalno izlazi prilikom svakog izbacivanja izmeta. Ili u trenucima straha i nemira. U većine pasmina nema poteškoće u pražnjenju

no to nije slučaj s malim pasminama koje to ne uspijevaju i zbog toga veoma često očituju i znakove bolesti.

Analne vrećice su smještene postrance od čmara i to u položaju 4 i 8 brojčanika sata.

ZAŠTO NASTAJE BOLEST?
Iako pravi uzroci bolesti još uvijek nisu poznati pogodovni čimbenici. Među njima je za istaknuti pretjerano izlučivanje, rijedak izmet, smanjeni tonus mišića i pretilost . Bolest se najčešće javlja u malih pasmina osobito čiuaua i pudla.

TRI FAZE BOLESTI
Bolest analnih vrećica se razvija u tri faze. Prvu fazu smatramo onu u kojoj dolazi do nakupljanja i zgušnjavanja sadržaja . Nakupljeni gusti sadržaj otežava pražnjenje. U ovoj fazi neophodna je pomoć iskusnog veterinara koji nakon uvođenja prstiju u čmar pritiskom može istisnuti sadržaj. Ukoliko se pravovremeno sadržaj ne isprazni veoma često u njemu se počinju razmnožavati bakterije koje uzrokuju upalu i kasnije pravi apsces (gnojnu upalu) .Najteži (treći )oblik je apsces ( gnojna upala). Apsces se prepoznaje po prisutnosti crveno smeđeg sadržaja koji izlazi iz povećanih i bolnih vrećica. Ukoliko se na vrijeme ne spriječi apsces ima za posljedicu i oštećenje sluznice što će značajno pogoršati stanje. Ovo stanje se uspješno liječi samo operativnim putem.

ZNAKOVI
Najčešći znakovi su struganje stražnjim dijelom tijela, lizanje čmara i okolice, napinjanje, grizenje repa, iscjedak na području čmara te promijenjeno ponašanje.

LIJEČENJE BOLESTI ANALNIH VREĆICA U DIAVET-u
Pri svakoj sumnji na bolest detaljno pregledamo naše pacijente te stručnim postupkom praznimo vrećica na način da ne izazovemo pretjeranu bol. Kada posumnjamo na upalu isti postupak nadopunjavamo i primjenom antibiotika. Pri zboru antibiotika se služimo antibiogramom. U slučaju apscesa pristupamo izvođenju manjeg operativnog zahvata kao što to propisuju svjetski veterinarski standardi.

KAKO SPRIJEČITI PROBLEM?
U životinja u kojih je primijećen problem neophodna je redovita kontrola i pražnjenje vrećica. Osobito u pretilih životinja preporuča se hranidba hranom koja sadrži povećane količine sirove vlaknine.

 

Tekst napisao: prof. dr. sc. Albert Marinculić

By |2016-11-02T04:56:07+00:00kolovoz 24th, 2015|Korisno znanje|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment