Životinjsko carstvo

Home/Životinjsko carstvo
Životinjsko carstvo 2016-11-02T04:56:03+00:00

Nekoliko zanimljivih recepata za Vaše ljubimce

Gurmanski recepti za pse
  • 350-450 g sirovih jetrica
  • 680g bijelog brašna
  • 230g zobi
  • 3 kocke za juhu (goveđe ili pileće)
  • Približno 1 čaša vode
  • 2 jaja, razmućena

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite 3 lima za pečenje. Nasjeckajte na sitne komadiće jetrica. Izmiješajte brašno i zob i u smjesu izmrvite kocke za juhu, dodajte jaja i zatim nasjeckana jetrica. Dodajte dovoljno vode da napravite čvrsto ali malo ljepljivo tijesto. Ravnomjerno raširite na limu na centimetar debljine. Umočite mali izrezivač (u obliku kosti ako imate) u brašno prije nego krenete izrezivati. Uklonite višak tijesta i raspodijelite na drugi lim za pečenje i ponovno izrežite oblike. Pecite 1 sat. Možete ih držati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku 2 tjedna.

  • 60ml vruće vode
  • 8 kocki za juhu ( pilećih ili goveđih)
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 375ml soka od rajčice
  • 360g brašna
  • 360g pšeničnih klica
  • 270g integralnog pšeničnog brašna

U veliku zdjelu stavite vruću vodu i kocke za juhu i dobro ih zdrobite vilicom.

Posipajte kvasac po smjesi i ostavite da odstoji 5 minuta, dok se kvasac ne rastopi. Dodajte sos od rajčice, polovicu brašna i pšenične klice i miješajte dok ne stvorite glatko tijesto koje se odvaja od posude. Postupno rukama umijesite ostatak brašna i integralno brašno. Podijelite tijesto u 4 lopte. Razvaljajte svaku loptu na pobrašnjenoj podlozi na otprilike pola centimetra debljine. Izrežite u oblike i stavite na nezamašćeni lim za pečenje na oko 2 cm razmaka jedan od drugog. Pecite u pećnici na 160 C oko 1 sat, zatim ugasite  pećnicu i ostavite keksiće da se osuše u pećnici oko 4 sata ili preko noći sa poluotvorenim vratima pećnice. Spremite u dobro zatvorenu posudu.

  • Pola šalice mlijeka u prahu
  • 1 jaje, dobro istučeno
  • 2 1/2  šalice brašna
  • Pola žličice češnjaka u granulama
  • 1 1/2  žličice smeđeg šećera
  • Pola čaše vode
  • 6 žlica umaka od pečenja
  • Dječja mesna kašica (npr. Hipp)*

Dobro izmiješajte sve sastojke. Izvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na oko centimetar debljine. Izrežite pobrašnjenim izrezivačima za kolače u raznim oblicima (šteheri). Pecite na 180 C, 25-30 minuta. Ohladite, možete i ostaviti u pećnici da se osuše. Keksići bi trebali biti tvrdi. Čuvajte ih u dobro zatvorenim posudama.

* Ako ne želite kupovati dječju hranu, dobro usitnite tj. napravite „pire“ od raznih komada mesa. Bitno je da se mogu dobro umiješati zajedno sa ostatkom namirnica u homogenu masu.

  • 2 1/2 žlice suhog kvasca
  • 1/4 šalice mlake vode
  • 1 jaje
  • 3/4 šalice pilećeg temeljca
  • 1/4  šalice meda
  • 2 žlice mljevenog češnjaka
  • 3 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 šalica drobljenog pšeničnog zrnja

Zagrijte pećnicu na 160 C.

U velikoj zdjeli rastopite kvasac u vodi. Dodajte jaje, temeljac, med i češnjak. Postepeno umiješajte brašno i pšenično zrnje. Dodajte dovoljno pšeničnog brašna da oblikujete čvrsto tijesto.

Premjestite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite dok tijesto ne postane glatko (oko 3-5 min). Oblikujte tijesto u loptu i izvaljajte na debljinu od 6mm. Pomoću izrezivaća izrežite keksiće. Posložite ih na nenamašćen lim za pečenje s razmacima od 6mm između svakog keksića. Skupite ostatke tijesta, ponovno razvaljajte i izrežite preostale keksiće.

Pecite oko 45 minuta. Pustite da se ohladi preko noći. Dobiti ćete dosta keksića koji se mogu i zamrznuti.

  • 225 g dječje mesne kašice; govedina ili piletina *
  • 1/4 šalice mlijeka u prahu
  • 1/4 šalice pšeničnih klica ili kaše od pšenice

Stavite sve sastojke u zdjelu i dobro izmiješajte. Oblikujte u male loptice i stavite na papir za pečenje. Lagano pritisnite vilicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 15 minuta dok ne postanu smeđi. Ohladite na žičanoj rešetki (npr žičana rešetka iz pećnice). Stavite u hladnjak da se ne pokvari ili zamrznite. Odlično je za starije pse koji imaju problema sa zubima.

* Da ne kupujete dječju kašicu potrebno je meso dobro usitniti, napraviti „pire“ da se spoji u homogenu masu sa ostatkom sastojaka.

  • 175 ml vruće vode
  • 60 g margarina
  • 75g mlijeka u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje, razmućeno
  • 540 g cjelovitog pšeničnog brašna

Varijacija: povećajte margarin na 100g i dodajte 2 žličice šećera.

U velikoj zdjeli prelijte vrućom vodom margarin. Umiješajte mlijeko u prahu, sol i jaje. Dodavajte brašno po 100g. Mijesite neko vrijeme dok ne formirate tvrdo tijesto. Izvaljajte ili razvucite na debljinu od 1 centimetar. Izrežite, pobrašnjenim izrezivačem, kolačiće u obliku kosti (ili oblike koje želite). Pecite na 160 C oko 50 minuta. Ohladite. Kad se osuše biti će jako tvrdi.

  • 100g ječma
  • 1l pilećeg temeljca
  • 700g mljevene piletine ili puretine
  • 100g domaćeg kravljeg sira
  • 2 cijela jaja
  • 100g pšeničnih klica
  • 25g naribane mrkve
  • 25g sitno nasjeckanog špinata
  • 25g sitno nasjeckanih tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Stavite ječam i pileći temeljac u duboku tavu da zakuha, smanjite vatru i pustite da lagano vrije 50 minuta. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180 C.

U veliku zdjelu stavite meso, sir, povrće, jaja i dobro izmiješajte. Dodajte pšenične klice, ohlađeni ječam, maslinovo ulje i ponovno dobro izmiješajte.

Stavite smjesu u kalup za štrucu i pecite na 180 C oko 1 sat tj. dok ne bude gotovo.

  • 1 velika jabuka
  • 270g pšeničnog brašna
  • 45g zobenog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Pola žličice sode za pečenje
  • 125ml jogurta
  • 125ml vode
  • 60ml biljnog ulja
  • 2 žlice meda
  • 2 jaja
  • 1 šalica naribanog sira Podravca ili Gaude

Za preljev:

  • 250g manje masnog kremastog sira
  • 2 žlice jogurta
  • 2 žlice meda
  • 2-3 žlice brašna

Zagrijte pećnicu na 200 C i namastite kalupe za muffine.

Ogulite, narežite i sameljite jabuku. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, zobeno brašno, prašak za pecivo i sodu za pečenje. U srednje velikoj zdjeli dobro izmiješajte jogurt, vodu, ulje, med i jaja, i zatim umiješajte jabuke i sir. Izmiješanu smjesu dodajte u smjesu brašna u većoj zdjeli i sve dobro promiješajte.

Smjesu žlicom stavite u kalupe za muffine, svaki kalup napunite do 3/4, tj. nemojte ih napuniti do vrha.

Pecite oko 20 min ili dok čačkalica koju upiknete u sredinu muffina ne izađe čista.

Ostavite nekoliko minuta da stoji u kalupima zatim izvadite van i ostavite da se ohladi.

Za preljev umiješajte manje masni kremasti sir ( na sobnoj temperaturi), med i jogurt dok ne postane glatka smjesa. Dodajte dovoljno brašna da zgusne preljev tako da nije prerijedak ni pregust tj.da se može lijepo preliti preko muffina bez da se iscjedi. Prelijte muffine i spremni ste za pseći domjenak!!

Od smjese možete dobiti 16-18 muffina. Ako više volite torte, stavite biskvit u kalup za torte i pecite dodatnih 15-20 min ili dok čačkalica zapiknuta u sredinu izađe van čista. Ostavite tortu da se ohladi, zatim ju prelite preljevom i ukrasite.

  • 300g brašna
  • 2 žlice prepečenih pšeničnih klica
  • 75g smeđeg šećera
  • 20g sjemenki sezama
  • 1 naribani limun
  • 150g margarina ili maslaca
  • 50g mljevenih oraha
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Spojite sve sastojke. Zamijesite da se svi sastojci potpuno spoje. Podijelite na 6 dijelova. Svaki zarolajte u rolu. Lagano zamotajte u masni papir. Zamrznite. Kad želite, odmrznite i izrežite rolu na centimetar debljine. Zagrijte pećnicu na 190 C. Stavite izrezane kolačiće na nezamašćenu tepsiju i pecite oko 12 minuta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Foto galerija