Giardioza pasa i mačakaGiardioza se smatra najčešćom bolesti ljudi i životinja koja se prenosi onečišćenom vodom. Smatra se zoonozom posebice danas kad je poznato da iste podvrste uzrokuju bolest kod čovjeka i životinja. Bolest je uzrokovana protozoonom (praživotinjom) koji napada crijevo čovjeka i brojnih vrsta životinja. Među njima u posljednje vrijeme je prepoznato da je uzročnik veoma učestao u pasa i mačaka. Velika učestalost u pasa na svu sreću nije popraćena značajnijim poteškoćama. Bolest nastaje uglavnom u životinja s oslabljenom imunosti, štenadi i mačića (veoma često u uzgojima) i ili pak onih koji su u sebe unijeli veoma veliki broj tzv. cisti. Bolest se prenosi cistama (otpornim oblicima uzročnika) koji se nalaze u izmetu psa. Glavni klinički znak je proljev. Nakon što se pravovremeno prepozna, bolest se može uspješno liječiti.

Veliki broj uzročnika uzrokuje proljev
Kao posljedica oštećenja sluznice crijeva namnoženim uzročnicima nastaje proljev tipičnog svijetlog izgleda i neugodnog mirisa (zbog prisutnosti velike količine neprobavljenih masti). Zbog učestalog proljeva životinja mršavi.

Giardia – en face
Giardia je praživotinja koja je nakon unošenja u organizam čovjeka, pasa, mačaka i brojnih drugih životinja sposobna u njemu preživjeti, brzo se umnažati u crijevu, te samim time uzrokovati oštećenja. Nakon ulaska iz otpornih oblika tzv. cisti osloboditi će se vitalna praživotinja tzv. giardia koja će se zadržavati na površini crijevnih stanica, razmnožiti, te nakon određenog vremena encistirati (postati otporna na nepovoljne uvjete okoliša). Samo tako encistirana praživotinja sposobna je preživjeti te invadirati (zaraziti) drugu životinju.

Kako se može dokazati bolest?
Za to je potreban uzorak vodenastog izmeta u kojem  se laboratorijskim postupkom izdvajaju ciste koje  se naknadnim specifičnim bojenjem mogu prepoznati. Bolest se uspješno liječi
Nakon što se objektivno dokaže uzročnik bolest se liječi veoma pouzdano učinkovitim antiparazitskim pripravcima, koji se ne smiju primjenjivati u gravidnih životinja.

Kako spriječiti bolest?
Giardioza se može spriječiti održavanjem higijenskih standarda primjenom redovite dezinfekcije.

Tekst napisao: prof. dr. sc. Albert Marinculić