Kastrirana ili sterilizirana životinja se deblja ==> NETOČNO

Operacija nema nikakav utjecaj na sposobnost debljanja. Za to su odgovorni vlasnici koji najčešće zbog lažnog osjećaja krivnje nude svome ljubimcu veće količine hrane. Odstranjenjem spolnih organa mijenja se ponašanje životinje koja češće miruje te živi bez tzv. “spolnih frustracija” i potreba za pronalaženjem partnera .

Svima je poznato da ženka koja se tjera je uglavnom nemirna, malo spava i malo jede. Iz navedenog proizlazi da je ljubimcu koji će zbog operacije promijeniti svoje ponašanje potrebno manje hrane za svoje životne potrebe. Za napomenuti je da i u našoj trgovini nudimo našem tržištu postoje specijalne dijete koje će omogućiti daljnji pravilan rast.

Kastrirana životinja pati.==> NETOČNO

Brojna istraživanja su dokazala da kastrirana ili sterilizirana životinja ne proživljava nikakvu krizu identiteta te da operacija ne utječe na gubitak oznaka spolnosti. Temperament i inteligencija se ne mijenjaju nakon operacije.

Kastrirani pas je agresivniji. ==> NETOČNO

Naprotiv , kastrirani pas manje izražava svoju dominantnu agresivnost iako jednako dobro brani svoje područje. Rjeđe se sukobljava s ostalim psima jer ni ne dolazi u situaciju da se lutanjem nađe na drugom području.

Što je to sterilizacija?

Najčešće zablude u svezi kastracije i sterilizacijeTo je operacija koja obuhvaća kirurško odstranjivanje jajnika i maternice. Jajnici su organi odgovorni za stvaranje jajašaca i ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona). Preporuča se i odstranjivanje maternice čime se sprečava njena infekcija (gnojna upala) koja može biti veoma opasna. Operaciju izvodimo u potpuno besvjesnom stanju kao i kod prethodno opisane. Nakon umirenja i uspavljivanja pripremimo operacijsko polje na donjem dijelu trbuha. Operaciju izvodimo u strogo sterilnim uvjetima zarezivanjem trbušne stjenke te odstranjivanjem jajnika i maternice. Nakon odstranjenja pristupamo šivanju te budimo pacijenta. Vlasnika sterilizirani ljubimac dočekuje u potpuno svjesnom stanju. Sterilizacijom mačaka i kuja se uklanja rizik trudnoće te veoma čestih tumora i infekcija maternice tijekom života. U steriliziranih ženki izostaju bolesti poput tumora mliječne žlijezde i tumora jajnika. Sterilizirati ljubimca treba čim ranije, najbolje prije prvog tjeranja.

Što je to kastracija?

To je operacija koja se izvodi na mužjacima pasa i mačaka u potpuno besvjesnom stanju , a podrazumijeva operativni zahvat prilikom kojeg se odstranjuju sjemenici (testisi) koji su u nekastrirane životinje odgovorni za stvaranje sjemena (sperme) i muškog spolnog hormona ( testosterona). U ambulanti DIA VET ova se operacija izvodi u sali za operacije. Nakon što dovede svog ljubimca važemo ljubimca pregledamo te temeljem detaljnog pregleda ( uključujući i pretragu krvi) izaberemo najprikladniji način uspavljivanja. Prije uspavljivanja ljubimcu dajemo sredstva za smirenje čime se ona opusti i omogučava daljnji tretman.
Operacija se izvodi u potpunoj narkozi pa životinja ne trpi nikakvu bol. Za operaciju koristimo prikladan jednokratni sterilni kirurški set kojim nakon zarezivanja kože na području mošnje i podvezivanja krvnih žila u veoma kratkom vremenu odstranjujemo sjemenike, nakon čega šivamo specijalnim visoko kvalitetnim koncima koji se nakon kraćeg vremena razgrađuju. Odmah nakon operacije ljubimcu ubrizgamo prikladan antibiotik te sredstvo protiv boli. Iz dubokog sna ga budimo odmah nakon obavljene operacije pa svog vlasnika dočekuje u potpuno svjesnom stanju. Kastrirani psi ne gube osjećaj za zaštitu svog područja te i dalje ostaju dobri čuvari. Obzirom da više nemaju potrebe za traženjem ženki, mnogo su privrženiji svome vlasniku te veoma rijetko odlaze i lutaju. Dokazano je da u kastriranih mužjaka izostaju bolesti prostate i tumora sjemenika.

 

Tekst napisao: prof. dr. sc. Albert Marinculić