Bolest analnih vrećicaŠTO SU TO ANALNE VREĆICE?
Analne vrećice su spremišta izlučevina analnih žlijezdi koje se nalaze postrance od čmara. Sadrže tekuću izlučevinu koju proizvode analne žlijezde (čmarne žlijezde) i koja je u zdravih životinja blijedo žuto smeđe do sive boje. Sadržaj iz vrećice normalno izlazi prilikom svakog izbacivanja izmeta. Ili u trenucima straha i nemira. U većine pasmina nema poteškoće u pražnjenju

no to nije slučaj s malim pasminama koje to ne uspijevaju i zbog toga veoma često očituju i znakove bolesti.

Analne vrećice su smještene postrance od čmara i to u položaju 4 i 8 brojčanika sata.

ZAŠTO NASTAJE BOLEST?
Iako pravi uzroci bolesti još uvijek nisu poznati pogodovni čimbenici. Među njima je za istaknuti pretjerano izlučivanje, rijedak izmet, smanjeni tonus mišića i pretilost . Bolest se najčešće javlja u malih pasmina osobito čiuaua i pudla.

TRI FAZE BOLESTI
Bolest analnih vrećica se razvija u tri faze. Prvu fazu smatramo onu u kojoj dolazi do nakupljanja i zgušnjavanja sadržaja . Nakupljeni gusti sadržaj otežava pražnjenje. U ovoj fazi neophodna je pomoć iskusnog veterinara koji nakon uvođenja prstiju u čmar pritiskom može istisnuti sadržaj. Ukoliko se pravovremeno sadržaj ne isprazni veoma često u njemu se počinju razmnožavati bakterije koje uzrokuju upalu i kasnije pravi apsces (gnojnu upalu) .Najteži (treći )oblik je apsces ( gnojna upala). Apsces se prepoznaje po prisutnosti crveno smeđeg sadržaja koji izlazi iz povećanih i bolnih vrećica. Ukoliko se na vrijeme ne spriječi apsces ima za posljedicu i oštećenje sluznice što će značajno pogoršati stanje. Ovo stanje se uspješno liječi samo operativnim putem.

ZNAKOVI
Najčešći znakovi su struganje stražnjim dijelom tijela, lizanje čmara i okolice, napinjanje, grizenje repa, iscjedak na području čmara te promijenjeno ponašanje.

LIJEČENJE BOLESTI ANALNIH VREĆICA U DIAVET-u
Pri svakoj sumnji na bolest detaljno pregledamo naše pacijente te stručnim postupkom praznimo vrećica na način da ne izazovemo pretjeranu bol. Kada posumnjamo na upalu isti postupak nadopunjavamo i primjenom antibiotika. Pri zboru antibiotika se služimo antibiogramom. U slučaju apscesa pristupamo izvođenju manjeg operativnog zahvata kao što to propisuju svjetski veterinarski standardi.

KAKO SPRIJEČITI PROBLEM?
U životinja u kojih je primijećen problem neophodna je redovita kontrola i pražnjenje vrećica. Osobito u pretilih životinja preporuča se hranidba hranom koja sadrži povećane količine sirove vlaknine.

 

Tekst napisao: prof. dr. sc. Albert Marinculić