Evo još jedne bolesti o kojoj se i u nas mnogo govori, što potvrđuje i njenu učestalost.

ŠTO JE BOLEST MAČJEG OGREBA?ŠTO JE BOLEST MAČJEG OGREBA?
Bolest nastaje kao posljedica ulaska bakterije Bartonella henselae kroz ranu na koži uzrokovanu ogrebom mačke. Bolest koja je uzrokovana bakterijom Bartonella henselae kojom obiluje izmet buha koje su veoma česti stanovnici mačjeg krzna.

RAZRJEŠENA TAJNA O PRENOSIODU BOLESTI MAČJEG OGREBA
Premda je bolest već duže vremena poznata, do nedavno nije bio poznat način prijenosa uzročnika s zdrave na bolesnu mačku. Danas se pouzdano zna da u tome najveću ulogu imaju BUHE. Potvrđeno je da je uzročnik (bakterija Bartonella henselae) redovito prisutan u buhama, pa za napomenti je da je jedini pravi način borbe protiv bolesti upravo BORBA PROTIV BUHA.

KADA TREBA POSUMNJATI NA BOLEST?
1. onda kada ogrebotina koju mi je nanijela mačka ne zacijeljuje
2. kada crvenilo oko ogrebotine se širi i to posebice tijekom slijedećih dva dana
3. kada nastane vrućica nakon nekoliko dana nakon što me mačka ogrebla
4. kada osjetim povećane i bolne limfne čvorove u neposrednoj blizini od ozljede (npr. ako me mačka ogrebe po ruci, tada osjetim bolnost u pazuhu)
5. kada osjetim grčeve u trbuhu (bez proljeva i povraćanja) ili neobjašnjiv umor koji može potrajati nekoliko tjedana

ODLAZAK LIJEČNIKU VEĆ NAKON PRVOG ZNAKA BOLESTI
Iskusni liječnik će veoma brzo moći povezati vašu priču s znakovima bolesti. Ako u tome ne uspije, potražiti će pomoć od svog laboratorija, jer se u krvi oboljelih ljudi mogu naći tragovi zaraze (tzv. protutijela).

NEMA MJESTA PANICI, BOLEST SE USPJEŠNO LIJEČI!
Za prethodno zdravog čovjeka, bolest ne predstavlja značajni problem. Bolest je mnogo teža za oboljele od bolesti koje oštećuju obranu (imunološki odgovor) ili pak one koji boluju od šećerne bolesti i tumora. Bolest se liječi pravilnom primjenom učinkovitog antibiotika.

MAČKE NE POKAZUJU NIKAKVE ZNAKOVE BOLESTI!
Bolest nije ni najmanje opasna za mačke, pa u ljubimca ne možemo uočiti nikakve znakove. Upravo zbog toga preporučamo mjere opreza za izbjegavanje opasnosti.

KAKO IZBJEĆI OPASNOST:
1. REDOVITO rezati i oblikovati nokte mački
2. REDOVITO prati ruke nakon igre s mačkom
3. REDOVITO UNIŠTAVATI BUHE NA MAČKI

 

Tekst napisao: prof. dr. sc. Albert Marinculić